Fındık Faresi ve İlaçlama Yöntemleri

Fındık Faresi ve İlaçlama Yöntemleri

Genel Özelikleri
Fındık faresi Halk arasında ‘’ev faresi’’ olarak ta bilinir. Fare, memeli hayvanlar grubunda bulunan kemirgen bir canlı türüdür. Fareler genetik olarak insanlara büyük ölçüde benzerlik gösteren canlılar oldukları için genellikle laboratuar ortamında deneysel çalışmalarda kobay olarak kullanılırlar. Farelerin büyüklükleri türlerine göre değişir ve fareler esnek bir yapıya sahip oldukları için küçücük deliklerden bile rahatlıkla geçebilirler. Fındık faresi adından da anlaşılabileceği gibi fare türleri içinde en küçük olan fare çeşididir.
Farelerin en önemli özelliklerinden biri güçlü ağız, diş ve tırnak yapısına sahip olmalarıdır. Güçlü tırnakları ile düz duvarlara rahatlıkla tutunabilen ve istediği yüksekliğe tırmanabilen fareler, güçlü dişleri ile tahta, odun, mobilya, taş ve hatta mermer gibi en sert maddeleri bile kemirebilirler. Bazı fare türleri otçul beslenirler bazıları ise etçil beslenirler. 


Yaşam Alanları
İnsanların yaşayabildiği her yerde fındık fareleri de (ev faresi) yaşayabilir. Zaten besin olarak insanların yedikleri her şeyi yiyebilme özelliğine sahiplerdir.

İnsana Zararları
Fareler insanlara doğrudan ve dolaylı olarak zarar verebilirler. Genel olarak insanların besin kaynaklarına ve insanların kendilerine zarar verirler. Yeteri kadar yiyecek bulamadıklarında insanlara saldırabilirler. Ev ve iş yerlerinde açıkta buldukları yiyecek maddelerini yerken bu yiyecek maddelerinin üzerine salya ve dışkılarını bırakırlar. Bu yolla insanlara çeşitli hastalıklar bulaştırırlar.  Fare ısırması sonucu insanlara birçok hastalık bulaşabilir. Fare ısırması insanlar tarafından hissedilmez. Bunun nedeni farelerin ağızlarında deriyi uyuşturucu özel bir sıvının bulunmasıdır. Bu sıvı deriyi uyuşturur ve fare ısırığı hissedilmez. Dolayısıyla insan fare tarafından ısırılmış olsa bile bunu anlaması ya da kötü bir sonuçla karşılaşması zaman alabilir.

Yaşam Döngüleri

 Ev fareleri de yavrulayarak ürerler, fareler yavrularını ilk önce sütü ile besler. Yılda 5-6 kere çiftleşen fareler her seferinde 10-12 adet yavru meydana getirebilirler. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde yaşayan farelerin onlarca türü vardır.
Nerelerde Görünürler
Ev faresi, fare türleri içinde insanlara yakın yaşamayı seven hatta bundan rahatsız olmayan bir fare çeşididir. İnsanların sıklıkla karşılaştıkları bir türdür. Ev faresi yapı ve şekil olarak türünün en küçük örneğidir. Genellikle insanların yaşadıkları alanlarda sık görülürler. Yaz kış her mevsim ev faresine rastlamak mümkündür.

Fındık Faresi ilaçlama

Fındık faresi diğer adıyla ev faresi gördüğünüzde bize ulaşınız gerekli kontrol istasyonlarını ve etkili fare ilaçlama düzeneklerimizi hemen kuralım ve sizi farelerden kurtaralım
Lağım Faresi İlaçlama
İstanbul’da kentsel dönüşüm alanlarındaki yapılanma nedeniyle beslenme alanlarını kaybeden fareler ve lağım fareleri şehir içinde adeta göç etmeye başladılar. yeni yaşam alanları aramaya çıkan fareler İstanbul sakinlerini tedirgin etti. İstanbul’da fare dehşeti başlıklı haberleri daha sık okur olduk. Bu kadar insanları korkutan lağım farelerinin özellikleri hakkında bilgileri aşağıdan okuyabilirsiniz.

Lağım Faresi

Genel Özelikleri

Lağım faresi yapı olarak çok büyük bir fare türüdür  ve diğer fare türlerinden çeşitli yönleriyle ayrılır. Diğer fare türleri arasında en iri olanlar lağım fareleridir. En tehlikeli fare türlerinden biridir. Fare türleri içinde en iri olan fareler lağım fareleridir. Boyları yaklaşık otuz-otuz beş cm.’ i bulabilir. Etçildirler.

Yaşam Alanları
Lağım fareleri  yaşam alanı olarak pis suların akıntılarını, kanalizasyonları ve lağım kanallarını tercih ederler. Lağım fareleri insanların yaşadığı alanlara yaşamak için değil beslenmek için gelirler. Evlerin bodrum ve zemin katlarına ve çatı, teras gibi kısımlarına yerleşerek orada yaşarlar. Lağım fareleri en çok kanalizasyonda barınırlar.

İnsanlara Zararları
Lağım fareleri insanlar için son derece tehlikeli hayvanlardır. Çünkü  lağım fareleri insanları ısırırlar. Bu fare türü insanlar yatarken insanın ağız, burun, kulak veya parmaklarını kemirerek yiyebilirler. Bu nedenle insanlar için en tehlikeli fare türü lağım fareleridir.
Fareler pis yerlerde yaşayan, gezen ve pis yiyecekler ile beslenen canlılardır. Dolayısıyla üzerlerinde birçok mikrobu barındıran fareler, insanları ısırarak insanlara hastalık bulaştırırlar. Fareler ayrıca insanların besinlerine mikrop bulaştırırlar, besinlerin üzerine dışkı ve salyalarını bırakırlar. Bu gıda maddelerini yiyen insanlarda, farelerin taşımış oldukları mikroplarla temas ederek çeşitli hastalıklara yakalanırlar.

Yaşam Döngüleri
Bazı lağım fareleri kedi kadar büyük olurlar. Lağım fareleri yılda 5 – 6 defa yavrulayarak ürerler.
Nerelerde Görülür
        Lağım fareleri de genel olarak nemli ve sıcak-ılıman iklimlere uyum gösterirler. Nemli, pis kanalizasyonlar lağım farelerinin vazgeçilmez barınaklarındandır. Lağım faresi yaşamak için değil sadece beslenmek için insanların yoğun olarak yaşadıkları yaşam alanlarına gelirler, bunun dışında canlılardan uzak yaşamayı tercih ederler.

Lağım faresi İlaçlama
Lağım fareleri kemirgen kontrol istasyonları ile kontrol altına alınır ve tamamen yok edilir fare ilaçlama konusunda daha detaylı bilgi için lütfen bize ulaşınız
Farelerin Yaşam Alanları
 
         Fareler genel olarak tarlalar, sulak alanlar, lağımlar ve evlerde yaşarlar. Evde yaşayan farelere ev faresi (Mus musculus)  denir. Gelişen teknoloji, insanların daha kaliteli yaşamları ve daha kaliteli yiyecekler istemeleri sonucu doğurmuştur. Bu isteklere dayalı olarak yiyeceklerin israfı da artmıştır. Birbirini takip eden zincirin halkaları gibi artan bu gelişmeler, fare nüfusunun da artmasına sebep olmuştur. Fareler zeki hayvanlardır ve bilinenin aksine sadece yiyecekleri yemezler,  Bebeklerin yumuşak dokularını kemirdikleri de maalesef bilinen bir gerçektir.
 
Farelerin Özellikleri

Fareler dayanıklı hayvanlardır. çok hızlı hareket edebilirler. Yeryüzündeki tüm karalarda fare türleri görülür. Farelerin çenelerinde keseler bulunur her iki yanda bulunan bu keselerde yiyecek biriktirirler. Bu keseleri temizlemek istediklerinde onu ters çevirebilirler.  Fare organizması ile insan organizması birbirine çok benzer bu bakımda sıklıkla kobay olarak kullanılır. Dişleri ve tırnakları yıprandığında alttan yenisi gelir. çok güçlü dişlere ve ön ayaklara sahiptirler.

Farelerin zararları
*Besinlerimize ortak olur
*Veba tifüs  vb çok tehlikeli hastalıkları evimize taşırlar.
*eşyalara ve kemirilebilen her şeye zarar verirler
*İnsanlarda tiksintiye yol açarlar
*Evde fare olması insanları huzursuz eder
*Evde fare olduğu nasıl anlaşılır

Evde fare olup olmadığın anlamak aslında küçük bir dikkatle ve ayrıntıları gözlemekle anlaşılabilir. Evin kuytu köşelerinde yenebilecek şeylerin ucundan kenarından kemirilmesi, yine duvar diplerinde, koltuk altlarında, özellikle dolap diplerinde bulunan ve pirinç tanelerine benzeyen siyah renkli fare pislikleri, evde fare bulunduğunu gösterir.
 
Fare Türleri
 
Fareler dışında sıçan diye tabir ettğimiz ya da bazı yörelerde keme adı verilen daha iri fare türleri de bulunmaktadır. Sıçanlar farelerden daha zararlıdır. Sıçan ilaçlama yapılmadan kontrol edilemez
 

  • Ak ayaklı farecik
  • Avurdu keseli fare
  • Bandikut faresi
  • Çekirge faresi
  • Çeltik faresi
  • Dikenli fare
  • Fırça kuyruklu fare
  • Hasat faresi
  • Huş faresi
  • Kanguru faresi
  • Orman faresi
  • Pamuk faresi
  • Sıçrayan fare