Gümüş Böceği ve İlaçlama Yöntemi

Gümüş Böceği ve İlaçlama Yöntemi

Gümüşçün & Gümüş Böceği:
(Lepisma saccharina), Lepismatidae familyasından vücutları gümüşümsü bir renk ile kaplı olan ve evlerde yaşayan bir böcek türü. Yetişkinlerinin boyları 12-19 mm arasındadır. Kanatları yoktur. Gümüşçünlerin dişileri günde ortalama 1-3 yumurta bırakırlar. Yumurtlamak için seçtikleri yerler yarıklar, hareketsiz nesnelerin altları, süpürgeliklerdir. Yumurtaları, ev koşullarına çok uygun 20-22 C derece ve %50-75 oranında nemde gelişirler. Yumurtadan erişkin hale gelmesi 3-4 ayı bulur. Yaşam süreleri üç yıldır. Bütün gümüşçünler gün boyunca çatlak ve küçük aralıklarda saklanırlar. Evin her bölümünde görülebilir. Gümüşçünlerin kütüphaneler, ofisler ve arşivleri de istila etmeleri söz konusudur. Yiyecek aramak için dolaşırlar, ancak kaynağı bulduklarında ona yakın yerleşirler ve hareketleri azalır. Besin almadan ve su içmeden haftalarca yaşamını devam ettirebilir. Kağıt zararlısı olarak da bilinirler. Bina içlerine kartonlar, kâğıtlar, koliler, duvar kâğıtları ve kitaplarla girerler. Özellikle sırlanmış kâğıtları ve duvar kâğıtları gibi yapışkanlı kâğıtları tercih ederler. Proteinli besinleri tercih ederler. Kendi türleri dahil ölü böcek kalıntıları ile beslenirler.

Gümüş Böceği Zararları:
Beslenme ihtiyaçlarını insanlardan ve hayvanlardan kullanmazlar, dolayısıyla ısırmazlar. Üzerinde dolaştıkları yiyeceklere salya ve dışkılarını bırakarak taşımış oldukları hastalıkları yayarlar. Mobilya, kağıt, naylon gibi eşyaları kemirerek zarar verir.
 
Gümüş Böceği İlaçlaması
Gümüş böceği dâhil her tür haşere ilaçlaması yapılacak alan üzerinde ilaçlama yöntemleri belirlemesi yapılmadan öncesinde tespit edilmesi gereken en önemli unsurlarından biri de haşerenin türünün belirlenmesidir. Türü belirlenmiş olan haşerenin yaşam alanları ve yuvaları belirlenerek ve uygulanacak ilaç türü ve yöntemi netleştirilir. Haşere ve böceklerin yumurtalardan çıkacak olan yavruları için ikinci bir uygulama yapılıp yapılmam kararı alınır. Alanında uzmanlaşmış ve gerekli tüm eğitimlerden geçmiş, ilaçlama personelleri, gümüş böceği ilaçlama uygulamalarını kapsamlı olarak gerçekleştirmektedir. Gümüş böceği sıcak ve nemli alanları seven haşerelerdir. Nemli ve pis alanlardan, yaşam alanlarımıza bakterileri taşıyan bu haşereleri, profesyonel böcek ilaçlama ekibi ile ilaçlamak gerekmektedir. Gümüş böceği ilaçlama, sıcak ve nemli ortamlarda yaşamayı tercih eden eklem bacaklı böcek türlerinden olan gümüş böceklerinden tamamen kurtulmanın tek yoludur. Yaşadıkları alanlara göre siyahtan beyaza kadar farklı birçok renkte ve boyutta bulunan gümüş böcekleri genellikle gümüşümsü renkleri nedeni ile bu adı almışlardır. En önemli özellikleri başlarının uç bölümünde yer alan iki çift antenleridir. Bu antenler besinlerin yerlerini tespit etmeye ve kendi aralarında iletişim kurmalarını sağlamaktadır. Özellikle kapalı alanların nemli ve rutubetli bölgelerinde yaşayan ve çok hızlı üreyebilen bu haşereleri yok edebilmek için gümüş böceği ilaçlama yaptırmak gereklidir. Böcek ilaçlama yaptırılmadan yok edilemeyen bu haşerelerden kurtulmak için kaliteli gümüş böceği ilacı kullanılması da büyük önem taşır.